11-11-08

WAPENSTILSTAND EN CYCLOCROSS

Er is geen verband tussen beide natuurlijk, maar de beide hebben vandaag een betekenis ten huize Moerhofke

Laat ons beginnen met het voornaamste. Wapenstilstand wordt vandaag herdacht. velen weten zelfs niet meer wat er nu juist herdacht wordt en daarom hier wat verduidelijking...geput uit de gazet van Antwerpen.

Op 11 november 1918, na 1.568 dagen van een wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staan in het Franse plaatsje Compiègne. De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden 400.000 jongen mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog. Nu staat 11 november voor de herdenking van alle oorlogen in de wereld. Vijfentwintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, ging op 11/11, om 11u, de eerste 11.11.11-campagne van start. 11.11.11 wil de kansen op wereldvrede verhogen door de uitbuiting van het Zuiden door het Noorden te verminderen.

Er is maar één officiële feestdag voor het eind aan de twee wereldoorlogen. De datum slaat op de wapenstilstand na de oorlog van '14-'18 maar de bevrijding van 1945 mag op dezelfde dag in die herdenking delen. Direct na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog kwam er een V-dag, op 8 mei (met de 'V' van Victory), maar een officiële feestdag is het bij ons nooit geworden, vermoedelijk om een wildgroei aan vrije dagen te vermijden en mogelijk ook uit consideratie met de 'oudstrijders van toen', om geen afbreuk te doen aan het officiële huldebetoon aan de 'helden van de IJzer'.
klik HIER om bij de Gazet van Antwerpen er meer over te lezen.

ikzelf ga met Stephen straks naar de cyclocross in Niel. Dankzij een wedstrijd wonnen we twee vrijkaarten voor de "Jaarmarktcross in Niel". Het betreft een wedstrijd in het kader van de GVA-trofee, die ook deze namiddag te volgen is op televisie (op Sporza). Alle groten zijn aanwezig : Sven Nijs, Bart Wellens, Lars Boom, Niels Albert, Zdenek Stybar, Richard Groenendaal, Petr Dlask, Thijs Al en nog een pak anderen. Het is de eerste keer dat ik live naar een cyclocross ga en we nemen nu al onze schikkingen op vlak van regenkledij en bescherming voor de wind. Maar voor dit soort sport is dit weer een ideaal ...Spektakel gegarandeerd. Eén dezer dagen jkan je hier wel enkele fotootjes bewonderen...
klik HIER voor meer info

Na het lezen van deze posting zijn jullie misschien benieuwd hoe alles evolueert. Op dit blogje kan je dit allemaal volgen HIER klikken.

Hartelijk dank voor de ontvangen felicitaties voor de verjaardag van Ellen begin deze week en voor elke bezoeker een fijne dag gewenst....

10:10 Gepost door Luc, Katrijn en de kids in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: moerhofke, wapenstilstand, cyclocross, jaarmarktcross, gva-trofee |  Facebook |

Commentaren

hoi de moerkes tja, ik denk dat wij de laatste generatie zijn die de betekenis van 11/11 nog kennen. Velen na ons zullen er geen idee van hebben wat er toen gebeurde.
Veel plezier in Niel en pas op voor de slijkdrasjen he aldaar.
Kay lekker droog vandaag groet met zonnekes en liefs

Gepost door: Sunny-Kay | 11-11-08

De commentaren zijn gesloten.