23-12-08

GEEN NIEUWS,....

betekent meestal goed nieuw, en dat is hier niet anders...

Het eerste weekend van de Kerstvakantie zit er op en het was een weekend dat zich kenmerkt door het onopvallend zijn. Wel maakten we gebruik van het feit dat het een typische winkelzondag was en hoewel het minder plezant is voor het winkelpersoneel, vind ik het toch steeds weer wel eens aangenaam om op zondag eens te kunnen winkelen zonder dat daar tijdsdruk op zit... De vertrouwde bezoeker van dit blog weet dat ik één van die mannen ben die graag winkel.(blijkbaar een minderheid onder de mannen).

Voor de rest loopt alles op de wijze dat het moet lopen. De eerste voorbereidingen voor Kerstavond worden getroffen, want we nodigen hier een aantal "eenzamen" uit, zoals het hoort op Kerstavond. Immers langs beide zijden (Katrijn en ikzelf) is er één overblijvende ouder (de pa van Katrijn en de ma van mezelf zijn overleden) en voor die mensen is Kerstavond alleen thuis echt geen optie. Om beurt komen ze bij één van hun kinderen en dit jaar is dat hier dus het geval. Het menu is nog onbekend (nuja, wel bekend maar niet gepubliceerd is een betere uitdrukking). Maar wat zeker aanwezig zal zijn is een Kerstbuche of kerststronk.

achter de Kerststronk zit een hele betekenis, alhoewel die voor ons als "moderne mens" helemaal vervlogen is. De kerststronk, een gebak dat eigenlijk alleen met Kerst gegeten wordt in onder andere België en Frankrijk. De traditie gaat terug op een oud, heidens gebruik tijdens de Winterzonnewende waarbij een echte boomstronk in de familiehaard opgestookt werd.
Toen voor de kerstening van onze streken de Winterzonnewende gevierd werd, was het een gebruik om door de pater familias een goede stronk hout uit het woud te laten kiezen. Sommige bronnen maken gewag van een stronk van een fruitboom als symbool voor de overvloed. Deze stronk werd met veel ceremonie naar de haard van de familiewoning gebracht en moest zo lang mogelijk brandende gehouden worden om geluk te brengen in het nieuwe jaar dat volgde op de Winterzonnewende. Ook zegende men soms de stronk met wijn of gezouten water.
Dit gebruik is naderhand, zoals vele heidense gebruiken, overgenomen door de Kerk. Deze tactiek werd vaker gebruikt om de heidense gebruiken te laten opgaan in de christelijke gebruiken of om ze botweg te vervangen. Op die manier trachtte men de zieltjes van de heidenen te winnen voor de Kerk.

Tijdens het lezen van deze posting draaide de wereld verder...Alweer heel wat nieuws te rapen vandaag...Misschien zijn jullie benieuwd wat er nog in de wereld gebeurd is of nog zal gebeuren. Op deze site kan je dit allemaal volgen : HIER klikken

Ten slotte nog dit

Top100Skynetblogs moerhofke.skynetblogs.be

Wie ons een stapje hoger wil duwen in de Skynetblogs-top-100 : elke klik op het logo "Top 100 der Skynetblogs" HELPT ONS, is welgekomen en wordt in dank afgenomen.

Mag ik jullie een aangename dinsdag toewensen ? Geniet alvast van de mooie momenten.

09:46 Gepost door Luc, Katrijn en de kids in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: moerhofke, winkelzondag, kerststronk |  Facebook |

Commentaren

wens jullie zeer mooie kerstdagen

Gepost door: frank | 23-12-08

Hallo, Vanuit een eenzame groene dreve sturen wij alvast ook onze welgemeende wensen in de richting van Moerbeke. Morgen draaien we volgens het commando op minimumbezetting, maar wat het verschil zal zijn met de voorbije dagen, dat is nog wel de vraag. Er blijft al niet veel volk meer over om nog enkele andere weg te sturen. Tja, volgens de grote baas in Bxl, mogen we van geluk spreken dat we mogen stoppen om drie uur, maar men moet wel een paar uren verlof inleveren. Mooi kerstcadeau van die fijne heren. Moeten we hen nu een kerstkaarje sturen met dank u wel mijneer koekedoze... Tja, hier gaat alles zijn gewone gangetje, in de aanloop naar kerstavond. We gaan het ook ten huize rustig bekijken en genieten van een paar vrije dagen, want die zijn meer dan welkom tenminste. Alvast veel culinair genot morgen aan de feesttafel en toch nog enkele fijne en welverdiende verlofdagen gewenst, want voor je het weet staat 2009 aan de deur en dan begint het allemaal van voor af aan. Echter met één grote wetenschap, het is alweer een jaartje dichter bij die anderegrote levensfase... eet smakelijk morgen en geniet van de kleine dingen van het leven.

Gepost door: Kathy en Joris | 23-12-08

De commentaren zijn gesloten.