01-02-09

TREINEN WORDT GEVOELIG DUURDER...

februari is gestart en dus zijn de treintarieven aangepast..... naar boven natuurlijk....

Tuurlijk zijn de tarieven naar boven. Op dit moment gaat niets naar beneden behalve het deeltje dat ik o zo graag zou over hebben op het einde van de maand.

De tariefaanpassing (lees prijsstijging) voor het gebruik van de treinen van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (met monopolie) is deze morgen dus in voege gegaan en de stijging is niet van de poes. Er komt gemiddeld (zeggen de Spoorwegen) 5,9% bij de bestaande tarieven. De stijging zou nodig zijn om de enorme stijgingen van de energiesector te compenseren.

Hieronder vinden jullie per product de echte prijsstijging in euro of de procentuele stijging (naargelang de afstand bvb)

Treinkaart (abonnement in de volksmond) : + 6,25% ;
Key Card (vroeger 16 euro) nu 17 euro ;
Go Pass met 10 ritten in tweede klasse (eerder 46 euro) nu 50 euro;
heen-en-terugticket voor senioren : 5 euro;
Rail Pass (eerder 71 euro) nu 73 euro.

Ik vraag me eigenlijk twee dingen af :
1) Waarom is de stijging verschillend per product ... iedereen rijdt met de verschillende producten op dezelfde trein met dezelfde energie....
2) Wanneer gaan ze de prijzen dan laten dalen om de enorme dalingen van de energieprijzen van de laatste maanden ook te compenseren.

Als ik er goed over nadenk is er een ernstige vergelijking mogelijk tussen de prijspolitiek van de NMBS en die van die andere Belgische trots, de frietkoten. Als de prijs van de aardappelen stijgt stijgt de prijs van de frieten. Als de prijs van de aardappelen daalt stijgt de prijs van de frieten ook (want de prijs van het frituurvet is dan gestegen...). Ik denk dat de Spoorwegen eigenlijk dezelfde politiek huldigen.

Na het lezen van deze posting zijn jullie ondanks alles misschien toch benieuwd of er ook wat positief nieuws te rapen was (het is o zo zeldzaam de laatste weken). Je kan het nieuws op de voet volgen door
OP DEZE NIEUWSSITE
te klikken

Ten slotte nog dit

Top100Skynetblogs moerhofke.skynetblogs.be

Wie ons een stapje hoger wil duwen in de Skynetblogs-top-100 : elke klik op het logo "Top 100 der Skynetblogs" HELPT ONS, is welgekomen en wordt in dank afgenomen.

Aan elkeen een rustige nacht gewenst en voor de komende werkweek :een probleemloze week gewenst

21:52 Gepost door Luc, Katrijn en de kids in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: moerhofke, treintarieven, nmbs |  Facebook |

Commentaren

tja Het is niet omdat ze een monopolie hebben, dat de prijzen stijgen. In Groot-Britannië is er geen monopolie en daar zijn treinreizen ook duur. Ik ben trouwens geen voorstander om het openbaar vervoer te privatiseren. Ik heb daar nog niet veel goeds van gehoord en gelezen. Dat de energiesector over het algemeen veel vraagt, is ook een feit. Misschien had de NMBS in plaats van een deel van hun gronden te verkopen aan bouwpromotoren, die vol gezet met windmolens. Dan zou de kost van elektriciteit wat minder groot geweest zijn. Te logisch zeker?
groetjes

Gepost door: Flater | 02-02-09

Er zitten in dat bedrijf nog steeds te veel mensen die nog op de oude ambtenarenmanier denken en handelen. Logica hoef je daarvan niet te verwachten!

Groetjes

Gepost door: Rudi | 03-02-09

Goeieavond Luc! Vrijdag staat uw romantisch liedje in de kijker, van middernacht tot half elf in de ochtend als eerste bericht! Ik moet eerlijk toegeven, het is echt wel een bijzonder mooi liedje, ikzelf kreeg er kippenvel van!

Groetjes & nog een fijne avond!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 03-02-09

De commentaren zijn gesloten.